Loading...

петък, 12 юни 2009 г.

Subaru Stella



General Motors и Toyota все още са далече от пускането на свои изцяло електрически модели, но Subaru ги шокира като извести, че новият им еко-автомобил Stella е готов за продажба. Зареден с литиево-йонни батерии, Stella EV ще се продава в Япония, като само 170 коли ще бъдат продадени в първата година.

Новият модел е базиран на съществуваща миникола на Subaru – Stella, и може да мине около 90км с едно зареждане. Mаксималната скорост пък е ограничена на 100км/ч. Батериите на автомобила могат да бъдат заредени до 80% от капацитета им само за 15 минути, използвайки система за бързо зареждане, докато колата може да се зареди напълно за осем часа, използвайки 100V електричество. 200V електричество намалява времето за зареждане на около пет часа.

Електрическия мотор на Stella EV, поставен на мястото на двигателя, произвежда 60к.с. и максимален въртящ момент от 170 Нм, които са на разположение още при 0 об/мин. Автомобилът също така възстановява енергия от спиране, чрез система за регенериране, която намалява разхода и увеличава пробега.

Цената е около 49 000 долара, но японското правителство предоставя субсидия от 14 308 долара чрез програмата за автомобили от ново поколение. Освен това, допълнително намаляване на таксите се очаква заради мерките взети от министерствата на земеделието, инфраструктурата, транспорта и туризма.