Loading...

събота, 20 юни 2009 г.

BRUSA Spyder

BRUSA, швейцарската компания, която е специализирана в конструирането на компоненти за електрически автомобили, точно представи нов изцяло електрически роудстър, наречен със семплото Spyder. Разбира се, от името става ясно до голяма степен и в какъв клас спада моделът. Първоначално проектът, на който е базиран Spyder, започва като университетска разработка за инженерното училище Buchs NTB в Швейцария. Но с помощта на BRUSA може съвсем скоро да видим истински електрически спортен автомобил, какъвто е Tesla Roadster.


Дизайнът на каросерията е заимствал стиловите си елементи от серия източници, като почти очевидно е, че има връзка с Porsche. Конкретни детайли могат да бъдат забелязани лесно в профила и предницата на швейцарския модел. И докато дизайнерските линии може да намекват за спортните намерения на Spyder, то всъщност моделът не е толкова бърз, колкото Tesla Roadster. Въпреки това европейският еквивалент ще успява да ускорява до 100 км/ч за по-малко от шест секунди. Максималната скорост пък възлиза на 200 км/ч.

Задвижването на колата е осигурено от два синхронизирали електрически мотори, като всеки един от тях произвежда мощност от 127 к.с. и я предава към индивидуално задно колело. Това предоставя на BRUSA Spyder комбинирана мощност от около 270 к.с.

По отношение на максималната дистанция батерията има капацитет от 16 кВч, което е достатъчно за Spyder да изминава разстояния от 130 км при средна скорост от 80 км/ч. За да заредите батерията на 60 %, ще са ви необходими три часа, но слънчевите панели на покрива помагат да се ускори малко този процес.

Все още няма някакви конкретни данни за производство, но с оглед на факта, че други швейцарски конкуренти като Protoscar вече започват да разработват своите електрически спортисти, то определено можем скоро да видим реална конкуренция на Tesla Roadster по европейските пътища.