Loading...

четвъртък, 9 април 2009 г.

Билколечението и животните(продължение)

ФОРМИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ
Най-широко прилаганата и най-целесъобразната форма на приемане на растителните дроги са прясно приготвените водни извлеци - запарките и отварите. В зависимост от вида на растителната част (листа, цветове, кори, корени или коренища и др.) се предпочита една от двете форми.
Кори, корени, коренища, одървенели стьбла от тревисти растения и др., които набъбват трудно и се извличат бавно, а така също и дроги, които съдържат слузни вещества като корени от ружа, ленено семе и др., е целесъобразно да се накисват във вода с температура 20С в продължение на около 6-8 часа и след това да се кипят в продължение на около 15 мин.
Листа, цветове и други дроги, които се извличат лесно, обикновено се заливат с вряща вода, оставят се да престоят с водата 10-20 мин., след което полученият извлек - чаят - се прецежда и според предписанието се приема топъл или студен.
Безразборното комбиниране на чаени смеси от голям брой дроги е неправилно, като се има предвид, че лечебните растения съдържат най-различни вещества, които могат да си взаимодействат, а също да влязат в несъвместимост едни с други. В някои случаи едно растение съдържа няколко полезни вещества, чиято комбинация може сполучливо да се използва.

УКАЗАНИЯ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ФОРМИ ОТ ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ
Растителни сокове
Такива сокове се препоръчват при простудни, стомашно-чревни заболявания, като се приготвят от пресни зеленчуци, плодове, корени и др. Полученият сок се смесва с прясна отвара от ориз или овесени ядки.
Видове водни извлеци - чайове от лекарствени растения
Ако се приготвят със студена вода се наричат настройки, а с вряща вода - запарки. Ако се загряват при определени условия с гореща вода - отвари.
При запарките след заливането на дрогата с вряща вода, запарката се разбърква постоянно в продължение на няколко минути и след това се прецежда гореща. Този начин се използва при чайове от листа, цветове, семена,.
Подземните растителни части (грудки, корени, коренища) се заливат с гореща вода и се варят по-продължително време (15-30 мин.), престояват още толкова време и след това извлекът се прецежда. Така се приготвят отварите.
Дроги, на които част от съставките се разтварят лесно в студена, а друга част - в гореща вода, се наставят на студено, извлекът се прецежда и след това дрогата се възварява с ново количество вода, както е посочено по-горе.
При приготвяне на лапи, компреси и др. дрогите (лайка и др.) се смесват с малко гореща вода или се възваряват с малко вода, кашата се размазва гореща върху плат и се налага върху болното място, като се увива с ленен или вълнен плат.
Това са най-приложимите форми при лечение с лекарствени. растения на кучето. И тъй като всяка билка се приготвя по определен начин, необходимо е да се спазват посочените технологични указания и конкретните препоръки.


1. Achillea millefoliит L . - Бял равнец
Приложение: За спиране на кръвоизливи, при липса на апетит, при възпалени венци
Белият равнец е едно от най-популярните растения, използвани като кръвоспиращо средство. В такива случаи се приготвя запарка от ситно нарязани съцветия като 2 супени лъжици от дрогата ce заливат с 200г вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и с остатъка от нея се прави компрес на кървящата рана.
При възпaление на венците се използва чаят от така приготвената запарка, като няколко пъти на ден, с помощта на тампон от марля, се намазват възпалените венци на зъбите на кучето.
При липса на aпетит белият равнец се дава вътрешно на кучето като ce приготвя запарка от 1 г дрога и 200 г вода. Дава се 3 пьти дневно преди хранене. Дозата се определя съгласно дадената. таблица според възрастта на кучето (Виж ”Билкова аптека за Вашето куче - част 1”). Прилага се, когато кучето е прекарало тежко заболяване, вследствие на което апетитът е намален или липсва.
ЗАБЕЛЕЖКА: Възпалението на венците е резултат от образуването на зъбен камък. Поддържайте зъбите на кучето, като от най-ранна възраст го научите са изтърпява неприятната процедура с пастата и четката за зъби.

2. Agtrimonia eupatoria L. - Камшик
Приложение: Като допълнителна терапия при хепатит, при храносмилателни смущения с диарии, при натъртени възглавнички на лапите
Камшикът е познато още от древността лекарствено растение. Използва се запарка от ситно нарязаната дрога, като 5 супени лъжици от нея се заливат с 400 г вряща вода; прецежда се след 15 мин. Така приготвената зап арка се приема вътрешно при диарии, като се дава на гладно, разпределена на 7-8 равни порции за един ден.
Същата запарка се използва за бани при натъртени възглавнички на лапите. Най-удачно е в такъв случай да се накисват една по една в подходящ съд като баните се правят вечер, преди кучето да заспи.
Камшикът реryлира функцията на черния дроб и давa многo добър резултат, като може да се съчетае с медикаментозно лечение при заразния хепатит, независимо дали протича в остра или скрита форма. Приготвя се запарка от 2 супени лъжици дрога с 300 г. вряща вода. Това е дозата за 1 ден. Добре е чаят да се подслажда с глюкоза или мед преди да се даде на кучето.

3. Аllium сера L. - Кромид лук
Приложение: при опаразитеност с глисти, при ужилване от пчели и оси, при възпаление на лапите, при гнойни рани
При опаразитеност с глисти 1-2 луковици, ситно нарязани, се сваряват с 250 г прясно мляко и се дава сутрин на гладно на кучето в продължение на 3-4 дни.
При отоци от ужилване от пчели и оси болното място се налага с каша от една луковица (с много малко сок!). Начинът не е подходящ да се прилага, когато е засегнат носът на кучето.
При възпаление на лапите и гнойни рани се използват опечени до размекване луковици, които се налагат на засегнатите участъци, като се прави превръзка.

4. Allium satirum L. - Чесън
Приложение: при опаразитеност с глисти, при опадане на космите (алопеция), за стимулиране растежа на косъма, панарициум
При опаразитеност с глисти чесънът се прилага външно: 1o г обелени скилиди се размачкват на каша и постепенно се разбиват със 100 грама вряло прясно мляко. След изстиване се прецежда. С получената течност се правят 2 клизми на кучето (след дефекация).
При алопеция най-напред трябва да се установи причината. Терапията с чесън е резултатна и приложима при локално опадане на космите, като се използва каша от няколко скилиди чесън, която се налага във вид на лапа върху засегнатия участък от кожата.
ЗАБЕЛЕЖКА: При панарициyм (когато в резултат на травми кожата около ноктите се възпалява, развива се гноен процес и ноктите може дa oпaдaт) много ефикасно cpeдствo е следното: размачкан на каша чесън и настърган на ситно кромид лук в отношение 1:1 се пържат с 1 супена лъжица свинска мас докaтo сместа омекне, без да прегаря. Излишната мазнина се отнема и с получената каша се прави компрес на болната лапа.

5. Apium graveoleпs L - Целина
Приложение: като диуретично средство, при възпаление на бъбреците, при дерматит, при липса на апетит след боледуване
Употребява се коренът (главата) на целината, който се изтисква за получаване на сок. При всички посочени аспекти на приложение на кучето се дава по 1-2 чаени лъжички пресен сок, смесен с малко оризова вода, по 2-3 пъти дневно 30-40 мин. преди хранене.

6. Arctium lарра L - Репей
Приложение: за стимулиране на обмяната, при камъни в бъбреците, при дерматит, при кожен сърбеж, при ревматизъм
За стимулиране на обмяната и при камъни в бъбреците се приема вътрешно, под формата на запарка: 1 чаена лъжичка (около 5 г) ситно нарязан корен се залива с 300 г вряща вода; оставя се да престои една нощ; прецедената запарка е дозата за 1 ден. При дерматит, кожен сърбеж (изключват се екземите и сърбеж. предизвикан от външни паразити - бълхи, въшки, кърлежи) и ревматизъм репеят се прилага външно, като отвара: 1 супена лъжица ситно нарязан корен се залива с 400 г вода и се оставя да ври 30 мин., след което се прецежда. С отварата се правят компреси на засегнатите части на тялото.
ЗАБЕЛЕЖКА: Когато кожният сърбеж при кучето е общ, а не на oпределени места (локален), се прилага дадената запарка за вътрешно приемане.

7. Arctostaphyllos uva ursi L. - Мечо грозде
Приложение: като антисептично средство при цистит (възпаление на пикочния мехур)
Във ветеринарно-медицинската практика при цистит винаги се препоръчва освен другите назначения и чай от мечо грозде. Той е ефикасно средство при такова заболяване, но е необходимо да се знаят някои условия, а именно: че не се прилага като запарка, а като настойка, действа само при алкална урина и не трябва да се дава на кучето продължително време, защото дрогата е с високо таниново съдържание и предизвиква нежелателни странични ефекти.
Настойката от мечо грозде се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица ситно нарязани листа се накисват с 2 чаши студена вода и се оставят да престоят една нощ, след което се възварява 1-2 мин. и се прецежда. След като изстине от нея се дава на кучето 3-4 пъти на ден по 2-3 супени лъжици.
ЗАБЕЛЕЖКА: Вместо мечо грозде може ga се използват листа от круша, които също съдържат арбутин (той действа силно антисептично), но много по-малко танин. Освен това листата на крушата имат много добьр ефект при затруднено уриниране. Настойката от ситно нарязани листа от круша (сухи, като дрога) се приготвя по същия начин, както от мечо грозде.

8. Artemisia maritima L. var. salina Koch - морски пелин (сантонинов пелин)
Приложение: при опаразитеност с глисти
Използва се дрогата от неразтворените цветчета на растението. Стрити на прах и смесени с мед (10:100) са сигурно противоглистно средство. Дава се 1 супена лъжица от сместта. Прилага се еднократно. Повторното третиране предизвиква отравяне.
ЗАБЕЛЕЖКА: Да не се uзползва при кучета до 8-месечна възраст

9. Avena sativa L . - Овес
Приложение: при ревматизъм, при измръзнали крайници, при кожни обриви на алергична основа, при стомашно-чревни възпаления, диария, при диабет
За вътрешно прилагане се използва при стомашно-чревн ивъзпаления и диария -100г овесени ядки се киснат в 1 л студена вода няколко часа, след което се варят 5-6 мин. Получената след сваряване отвара се прецежда и се дава на кучето няколко пъти дневно. При всички останали случаи се прилага външно за бани, като 1/2 кг овесена слама се вари с 2-3 л вода в продължение на 30 мин. Отварата се прибавя към водата за банята.
ЗАБЕЛЕЖКА: При приготвянето на водата за банята тя трябва дa бьде с температура 25-35С. Ако кучето страда от диабет чрез включването на т.нар. овесени дни в диетата захарта в кръвта и урината се намалява значително. Приготвя се каша от овесени ядки: 200 г ядки се накисват с 1 1/2l студенa вода за няколко часа, cлед което се варят дo сгъстяване. Това е дозата за 1 ден. Към готовата каша е добре да се прибавят 50-100 грама печени фъстъци (без сол).

10. Bellis perennis L. - Парички
Приложение: при мастит, при чернодробни заболявания, при бронхопневмония
Възпаление на млечните жлези (мастит) може да се развие както при фалшива бременност, така и пpи кърмещи кучки. В такъв случай се правят промивки или компреси. Промивките трябва да се извършват от ветеринарен лекар. Приготвя се отвара като 6 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 200 г вряла вода и се вари 15 мин., оставя се още толкова и след това се прецежда.
За компреси се приготвя настойка от 6 чаени лъжички дрога с 200 г студена вода и се накисва в продължение на 8 часа.
За вътрешно приложение се прилага също под формата на настойка: 3 чаени лъжички дрога се накисва със 100 г студена вода за 8 часа (доза за 1 ден). При бронхопневмония се прилага като отхрачващо и противокашлично средство към основното лечение.

11. Betula аlbа L - Бреза
Приложение: при бъбречни заболявания, при ревматизъм, при остри и хронични екземи, за промиване на рани
При бъбречни заболявания се приготвя отвара от 4 чаени лъжички листа (или 2 чаени лъжички пъпки), които се заливат с 400 г вода и се варят 15-20 мин., оставя се да изстине и се прецежда. Към отварата на една чаша се прибавя на върха на ножа натриев бикарбонат (сода за хляб). Това е дозата за 1 ден.
При ревматизъм особено добре действа компрес от пресни размачкани листа, с който се налага болното място. Компресьт може да действа без някакви ограничения доста време. Добре е да се прилага вечер, преди кучето да заспи и да не се сваля докато е възможно на другия ден.
Запарка от листа се препоръчва при екземи и за промиване на рани. Приготвя се от 4 чаени лъжички ситно счукани листа, които се заливат с 2 чаши вряща вода. След като изстине се прецежда и също се добавя малко натриев бикарбонат.

12. Borrago officinalis L. - Пореч
Приложение: като отводнително средство при сърдечна слабост, при бъбречна недостатъчност, цироза на черния дроб и като противовъзпалително средство
Прилага се под формата на запарка: 5 г (1 супена лъжица) ситно нарязана дрога се залива с 1/2 чаша вряща вода и се оставя да престои 5 часа в добре затворен съд, прецежда се и се подслажда с малко глюкоза. Дава се в продължени на 3 дни на малки порции.

13. Calendula officinalis L. - Невен
Приложение: при гнойни възпаления, при отоци от измръзване, при неоперативни форми на рак, при сърдечни заболявания, придружени с нарушение на сърдечния ритъм, за лечение на рани, пристафилококови инфекции, екземи, при нарушен полов цикъл при женските кучета
За вътрешно приложение се използва запарка, като 2 чаени лъжички дрога се заливат с 200 г вряща вода. Приема се по 1-2 супени лъжици 3 пъти дневно.
За регулиране на половия цикъл при кучки се използва тинктура от невен, която се приготвя по следния начин: 1 част дрога от цветовете се залива с 5 части 70% спирт и се оставя в добре затворен съд да престои 10 дни, при често разбъркване, на запазено от слънчева светлина място и стайна температура. След това се прецежда през филтърна хартия, остатъкът (дрогата) се изстисква, получената течност се прецежда и се прибавя към първата, оставя се да престои и след това се филтрува отново. От така приготвената тинктyра се дават 10-15 капки дневно с малко вода.
За промивка на рани, за компреси, от тинктурата се взема 1 чаена лъжичка и се разрежда с 0,5 л преварена вода. При гнойни рани, екземи и др. се използва настойка. като 1 част дрога се залива с 10 части зехтин. В този случай се използват ситно нарязани пресни цветове от невен. Настойката престоява 14 дни при често разклащане, след това се прецежда. Поразените участъци се намазват 3-4 пъти дневно, а при необходимост се прави превръзка

14. Cannabis sativa L. - Коноп
Приложение: при катар на пикочния мехур, при възпаление на простатната жлеза, при трудно уриниране
Семената на конопа се препоръчват под формата на запарка или отвара, като 5 г счукано семе се залива с 200 г вода и престоява 5 часа, след което кипва няколко минути и се прецежда. Дава се 3-4 пъти на ден.
ЗАБЕЛЕЖКА: При възпаление на простатната жлеза на кучето може дa се правят и клизми с приготвената отвара, която трябва дa е топла, но не гореща.

15. Cetraria islandila - Исландски лишей
Приложение: при парвовироэа, при диария, при бронхопневмония, като усилващо средство при отпадналост на организма, за вьзбуждане на апетита при анемии
Използва се целият талус на растението. Исландският лишей се прилага много отдавна в народната медицина. Установено е, че съдържа витамините B; B12, провитамин А, много минерални соли, полизахариди, голям процент слузни вещества, както и антибиотик.
Приготвя се запарка от 1 супена лъжица ситно счукана дрога с 200 г вряща вода, разбърква се и след като изстине се прецежда. Това е дозата за един ден.
ЗАБЕЛЕЖКА: При парвовироза давa много добър ефект като помощно cpeдство към основното лечение. От запарката трябва да се дава много често, но по малко (дозата, която се приготвя за един ден). Най-до6ре е порциите от запарката да се дaват на кучето със спринцовка с найлонов накрайник. При диария освен вътрешно може да се прилага и като клизма

16. Crataegиs oxyacantha L. - Глог
Приложение: за регулиране и усилване на сърдечната дейност
Използват се листата с цветовете или само цветовете, кактои зрелите плодчета, които повечето кучета, ако им ги предложат, изяждат с удоволствие. Плодовете съдържат витамините от група 8, витамин С и каротин (провитамин А), както и много минерални соли, пектини и др.
Цветовете и лисата се дават във вид на запарка: 1 супена лъжица от дрогата се залива с 1 чаена чаша вряща вода и след като изстине се прецежда. Може да се дава на кучето самостоятелно (на 3-4 приема) или да се добавя към водата за пиене.

17. Corylus avellana L - Леска
Приложение: като общо укрепващо и възстановително средство, както при подрастващи кучета, така и при рахит, при простатит
Плодовете (лешниците) съдържат в 100 г ядки: 17 г белтъчини, 62 г - мазнини, 7 г - въглехидрати и 2,5 г минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор), както и витамините B1, B2, С, Е и D. На малки кученца може да се дават смлени и смесени с прясно мляко като каша. Количеството на ядките се определя в зависимост от теглото н.а кучето, като се, има предвид дневната необходимост от посочените съставки на 1 кг живо тегло. Обикновено лешниците се включват 1-2 пъти в седмичното меню като за сметка на това се намалява количествoто на другите съставки в дневната дажба.

18. Cydonia vulgaris Pers. - Дюля
Приложение: при парвовироза, при остро възпаление на стомаха и червата
Използват се семената, като се приготвя по студен начин слуз от тях. Слузта се приготвя от цели семена без да се счукват, като се спазва съотношението 5:100. Семената се заливат с вода (20С) и престояват няколко часа. От получената слуз се дава на кучето няколко пъти дневно по 1 чаена до 1 супена лъжица.
При парвовироза се използва като помощно средство към основното лечение. При остро възпаление на стомаха и червата кучето се оставя 24 часа на гладна диета, като освен слуз от дюлеви семена може да му се даде и малко оризена вода с глюкоза.
ЗАБЕЛЕЖКА: При поемане на развалени храни или отровни вещества ако кучето не повърне само, най-напред се давaт бълвателни cpeдcтвa и се търси помощта на лекар. В случаи на прехранване, при даване на много топла или много стyдeна храна, като и при неспазване на режима на хранене също може дa се развие възпаление на стомаха и червата, но най-честата причина е дaвaнeтo на лошокачествена или развалeнa храна.
След подобряване на общото състояние и възвръщане на апетита, даването на кости се прекратява за 15 дни, а храненето е на малки порции по-често с качествени продукти.

19. Daucus carota var. sativus D.C. - Морков
Приложение: при кожни заболявания, при възпаление на простатната жлеза, като общо укрепващо и диетично средство
Използва се кореноплодът на растението. Морковът е полезен както за здравите кучета, така и при проявата на много заболявания, като се включва в състава на различни диети. Съдържа каротин, витамините В1, В2, С, К, РР, както и много други полезни вещества. Особено полезно е да се дава на подрастващи кученца, като се включва във всекидневното меню. За целта морковите трябва да са добре измити, изчистени, ситно настъргани в количество според норматива за хранене.
Като лечебно средство морковите се дават сварени, но в малко количество вода, пасирани и смесени с водата, в която са сварени. Дневната доза е 250-300 г. При възпаление на простатната жлеза се дава като диуретично средство.
Външно при кожни струпеи може да се прилага във вид на топли лапи.
ЗАБЕЛЕЖКА: Морковите може да се дaвaт и сурови на здрави кучета, но трябва да са настъргани на ситно и дa се прибавят към храната.

20. Equisetum arvense - Полски хвощ
Приложение: като кръвоспиращо, диуретично, противогнилостно и дезинфекциозно средство. При ревматизъм, при стоматит, при рани от порязване, натьртване, отоци, за компреси на гнойни рани, при цистит
Полският хвощ се прилага външно под формата на отвара: 1 супена лъжица дрога се залива с 250 г вода и се оставя да ври З0 мин. След като изстине се прецежда. За бани и компреси при трудно зарастващи рани се приготвя отвара от 60 г дрога и 1 л вода.
Вътрешно се приема под формата на запарка, като 2 чаени лъжички дрога се заливат с 200 г вряща вода. След като изстине се прецежда и се дава на малки порции няколко пъти на ден.
ЗАБЕЛЕЖКА: Полският хвощ е противопоказан при възпаление на бъбреците. При ревматизъм може да се дава вътрешно на кучето и да правят и бани с отвара. Вътрешно може да се дава и при възпаление на аналните жлези като помощна терапия. Дава много добър резултат при кръвотечение от носа - правят се промивки. При вътрешни кръвоизливи полският хвощ също дава много добър ефект, но трябва да се прилага след поставяне на диагнозата и консултация с ветеринарен лекар.

21. Fragarla vesta L. - Градинска ягода
Приложение: при диарии, при възпаление на стомаха и червата, при алергични обриви
Използват се листата на ягодата, като се приготвя запарка от1 чаена лъжица дрога с 1 чаена чаша вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се дава на кучето 3-4 пъти дневно по 2-3 супени лъжици.

22. Galega officinalis L. - Лечебен жаблек
Приложение: при диабет, като диуретично средство; стимулира образуването на мляко при кърмещи кучки
Жаблекът е ефикасен при лечението на диабет и се прилага като допълнително средство към основното лечение. Има инсулиноподобно действие особено при по-леките форми. Освен това действа като отводнително и лактогонно средство. Използват се цветовете на растението под формата на запарка: като 1 супена лъжица дрога се залива с 1 чаша вряща вода. Това е дозата за 1 ден, която се разпределя на 4-5 порции.
ЗАБЕЛЕЖКА: При кьрмещи кучки от така приготвената запарка се дава 2 пъти на ден по 2 супени лъжици. Това не изключва храненето с пълноценна и калорична храна на майката, която осигурява и нормално млекообразуване, но при голям брой кученца или поради други причини, ако млякото на майката не дocтига, може да се стимулира с даването на посочения чай, и то през първата половина на бозайния nepuoд. Това не изключва захранването на малките кученца с определени храни след третата седмица от раждането им.

23. Негасlеum sphondylium L. - Девесил (див)
Приложение: при диарии, пир вьзпаление на стомаха и червата, при епилепсия
Девесилът се прилага под формата на извлек, приготвен по студен начин: 2 чаени лъжички дрога (корен) се наставя с 200 г вода в продължение на 8 часа. Дава се 3 пъти на ден.
При епилепсия корените на девесила се прилагат под формата на отвара: 4 чаени лъжички дрога се наставят в 300 г вода за 8 часа, след което се кипват 10 мин. Това е дозата за 2 дни. Приема се сутрин и вечер в продължение на 10 дни. Почива се 5 дни и се повтаря дозата отново 10 дни и т.н.

Статията продължава с още 19 рецепти

Към продължението >>