Loading...

неделя, 5 април 2009 г.

Хапане, дъвчене и ровене

Хапане и дъвчене
Кучетата обикновено дъвчат, за да се освободят от стреса и излишната енергия. Ако кучето ви дъвче нещо, което не би трябвало, кажете му “не” или “ей” на нисък глас. След това веднага му дайте безопасна за дъвчене играчка. Хвалете го при добро държание. Много по-добре е да му давате безопасни кучешки играчки за дъвчене, отколкото стари вещи, като обувки например, защото това може да го подтикне да сдъвче и новите ви официални обувки. Също така е добре да избягвате груби игри, като дърпането на въже, тъй като това може да окуражи агресивното му поведение.

Ровене
Така както има много причини за ровенето, така няма и единно решение за промяна на това поведение. В някои случаи инстинкта за ровене е наследен. Някои кучета, независимо от наследствеността, може да са склонни да ровят, ако са оставени сами на двора прекалено дълго време. Без стимулация, осигурена от редовните игри и упражнения, кучетата често преминават към ровене или други “лоши поведения”, за да не скучаят.

По време на летните месеци, ако кучето ви копае дупка, за да се охлади, помислете за предоставяне на по-хладно място за него като чадър или друг вид заслон през деня и му осигурявайте прясна вода през целия ден.

Някои кучета ще копаят под оградата, за да излязат от двора. В идеалния случай, оградата ще е плътно прилепена към земята или дори закопана няколко сантиметра, за да се предотврати промушване или прокопаване навън.

Ако осъзнаете, че е практически невъзможно да отучите кучето си от този неприятен навик, подсигурете му “място за копаене”. Когато кучето ви копае в тази зона, го хвалете и награждавайте с внимание или лакомство. Ако кучето рови извън зоната и го хванете на място, твърдото “не” обикновено е достатъчно.

В този аспект на обучението, както и във всички останали, семейството трябва да работи като отбор. Неучастието или прекалено снизходителното отношение на някои от членовете на семейството може да причини проблеми и да забави напредъка на обучението.