Loading...

събота, 4 април 2009 г.

Спонтанен аборт и последици

Ранна загуба на плода може да настъпи още преди имплантирането на оплодената яйцеклетка в маточната лигавица поради ендометриоза или цистична ендометриална хиперплазия. Други причини са хромозомни отклонения и генетични дефекти в развитието на плода. Бременността може да се диагностицира на третата-четвъртата седмица чрез опипване корема на кучето. Още по-рано – от 18-ия ден, това е възможно с ехография. При установяване на бременност, непоследвана от раждане, кученцата явно са били реабсорбирани или абортирани.

Фетална резорбция (резорбция на плода) може да стане по всяко време докъм 40-ия ден от бременността, като ембрионите се резорбират обратно в майчиното тяло. Някои женски показват прилошаване, температура и загуба на апетит и отделят лек кървав или гноен вагинален секрет. При ранната резорбция на плодовете обикновено липсват симптоми и бременността може да остане незабелязана, което често погрешно се смята за неуспешно зачеване.

Абортът се дефинира като мъртво раждане и обикновено става през последните три седмици на бременността. Симптомите са вагинално кървене с изхвърляне на тъкани и може да остане незабелязано, ако кучето старателно се ближе и се почиства.

Много честа причина за аборт и мъртво раждане през последните три месеца на бременността са бруцелозата и инфекцията с херпесвирус или с други микроорганизми, като ешерихия коли, Campylobacter (кампилобактер) и стрептококи. Медикаменти, които могат да причинят аборт, са кортикостероидите и хлорамфениколът.

При кучета, които са претърпели аборти след няколко последователни бременности, има основания за съмнения за маточна инфекция или прогестеронов дефицит, наречен хиполутеинизъм. Причинява се от неспособността на жълтите тела в яйчниците да секретират достатъчно прогестерон за закрепване на плацентата. Това е повтарящо се състояние.

Спорадични аборти настъпват също при някои сериозни заболявания по време на бременността, като ганата или лептоспирозата, при удари по корема, неправилно хранене и недостатъчни пренатални (предродилни) грижи.

Лечение:
Ако е изхвърлило ембрионални тъкани, кучето трябва да се прегледа от ветеринарен лекар. Необходима е ехография, за да се установи дали няма задържани плацентарни части в матката. Абортите на инфекциозна основа се лекуват с антибиотици.
Важно е да се открие и да се коригира причината, когато това е възможно.

Лабораторните изследвания и посевки на материал от мъртвородения плод и плацентата откриват причината за аборта в около 50 % от случаите. Ако тези проучвания не се направят, причините обикновено остават неоткрити. За сигурност се приема, че всички аборти са инфекциозни, и затова при всяко боравене с абортирани материи е добре да се използват защитни ръкавици. След аборта женските се изследват за бруцелоза и херпесвирус, ако това не е направено при подготовката за забременяване.

Хиполутеинизмът е свързан с ниско ниво на прогестерона в ранната бременност. Все още липсват точни изследвания за това, дали лечението с допълнително инжектиране на прогестерон може да предпази от ранен аборт при кучета с явни признаци на хиполутеинизъм. Прогестеронът трябва да се следи внимателно поради риск от употребата му през бременността.